Met ziek kind naar pediater in plaats van huisarts? "Te hallucinant voor woorden"

De huisartsen zijn boos na de oproep van de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde. De kinderartsen vinden dat ouders met een ziek kind beter niet naar de huisarts gaan, maar meteen naar de kinderarts. Huisartsen zouden te weinig ervaring hebben met het behandelen van kinderen en daardoor niet altijd de juiste diagnose stellen. “Maar huisartsen weten perfect wat ze moeten doen”, zegt de voorzitter van de huisartsenvereniging Domus Medica.

Volgens de Belgische Academie voor Kindergeneeskunde heeft het overgrote deel van de huisartsen te weinig contact met kinderen en dus ook te weinig ervaring met het onderzoeken van kinderen. Door een gebrek aan ervaring zijn die huisartsen minder adequaat in het stellen van diagnoses. Ze zijn onzekerder en meer geneigd bijkomende onderzoeken te vragen of meer onnodige behandelingen op te starten. En dat komt hard aan bij de huisartsen.

“De huisarts is perfect opgeleid”

"Te hallucinant voor woorden", zegt Roel Van Giel, voorzitter van de huisartsenvereniging Domus Medica. “Huisartsen zijn vandaag de dag perfect opgeleid om de zorg voor kinderen op zich te nemen. Ze zijn experts om juiste inschattingen te kunnen maken over de ernst van de ziekte en te beslissen of ze zelf behandelen of doorsturen naar een specialist. Huisartsen nemen heel graag de zorg voor kinderen op zich samen met de kinderarts, maar met respect voor ieder zijn kennis en kunde”.

Van Giel kan de bemerkingen moeilijk plaatsen. “Het is een opvatting uit de geneeskunde waarvan ik dacht dat ze niet meer bestond. Waarin een groep van specialisten blijft neerkijken op de huisarts. Het is blijkbaar nog niet overal doorgedrongen wat een huisarts allemaal kan en kent”.

“De kinderartsen overtuigen”

Van Giel wil graag met de mensen van de Academie rond de tafel zitten. “Ik wil pediaters laten kennismaken met wat de huisarts vandaag allemaal kan en doet, ook in de behandeling van kinderen." Hij is en blijft een absolute voorstander van een goede samenwerking tussen de huis- en de kinderartsen. Iets wat vandaag de dag al gebeurt. “Er komen regelmatig kinderen langs op mijn praktijk en indien nodig verwijs ik ze nog dezelfde dag naar de kinderarts van het lokale ziekenhuis. Het beeld dat de Academie schetst klopt niet met de realiteit op het veld."

Meer aandacht voor kindergeneeskunde tijdens de huisartsenopleiding?

De Academie pleit ook voor meer aandacht voor kindergeneeskunde tijdens de huisartsenopleiding. "Onnodig", zegt Van Giel. “Er is al veel aandacht voor de kindergeneeskunde en het idee om tijdens de opleiding 1 jaar stage te laten lopen op de pediatrische afdeling van een ziekenhuis, is een brug te ver." Het duidt voor Van Giel op een onwetendheid van hoe die opleiding vandaag in elkaar zit.

"Want waar eindigt dit?", vraagt Van Giel zich af. “Betekent dit dat je om aan vrouwen de pil voor te schrijven ook 1 jaar stage op de dienst gynaecologie moet hebben gevolgd? Of voor het behandelen van een verstuikte enkel 1 jaar orthopedie?”. “Bovendien zullen huisartsen tijdens hun 3 jaar durende opleiding al een half jaar stage volgen in een ziekenhuis, maar dan wel gericht op alle disciplines. Om de samenwerking tussen de huisartsen en de specialisten te verbeteren en extra kennis op te doen.”

Meest gelezen